Председателят на народното събрание Цвета Караянчева обяви, че прекратява за 20

...
Председателят на народното събрание Цвета Караянчева обяви, че прекратява за 20
Коментари Харесай

Депутатите прекъснаха заседанието си, решат дали парламентът да има позиция за `Скрипал`

Председателят на народното заседание Цвета Караянчева разгласи, че приключва за 20 минути днешното съвещание на депутатите. 

През това време ще бъде призован ексклузивен Председателски съвет. Това става по искане на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя настоя Народното събрание да се опита да излезе с единна позиция по случая " Скрипал ".

" Трябва да вземем отношение, решение, с което да не оставяме българското държавно управление единствено в този миг и всички институции да се обединим. Били сме разграничени по доста въпроси, разграничени сме и в този момент. Но можем да излезем с единна позиция ", разяснява Нинова.

Нинова предложи всяка група да излъчи по двама души, които да конкретизират текста на декларацията.   " Правили сме сходно нещо, когато беше рецесията в Македония ", подчерта Нинова. След къса замяна на обвинявания, настояването й беше подкрепено и от ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, макар че ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов акцентира, че по устав парламентарен надзор, какъвто течеше, не може да бъде преустановяван. 

Нинова прикани в възможната позиция на Народното събрание да бъде записано, че България е " за мир, а не за война ", че " всеки е почтен до доказване на противното " и че страната ни " няма да гони съветски дипломати, до момента в който виновността на Москва не бъде потвърдена ". Тя сподели още, че няма по-изключителен миг, в който България като ръководител на Съвета на Европейски Съюз да поеме
ролята на мост сред Европа и Русия.

" Австрия вече заяви желание да бъде медиатор сред Европейски Съюз и Русия. Може би в качеството си на предстоящ ръководител на Съвета на Европейски Съюз след нас. Австрия ще поеме водачеството на Европа след три месеца, само че през днешния ден във вихъра на тази невиждана рецесия водач на Европейски Съюз е България и би трябвало като подобен ние да бъдем моста сред Европа и Русия ", сподели тя.

Изказването на Нинова беше последвано от отговор на Цветанов: 

" Не чухме да споменете за нещо, че Русия наруши интернационалното право по отношение на Крим. Какви бяха позициите на вашите народни представители след изборите в Русия? Имаше непочтено държание от ваш народен представител, с обидни квалификации към страни от Европейски Съюз и Съединени американски щати ", сподели той. 

Цветанов упрекна Нинова, че е насочила Българска социалистическа партия към антиевропейска политика, като толерира нарушаването на интернационалното право. 

" Не би трябвало през днешния ден да вършим неточности, поради които децата ни няма да могат да ни простят. Ние сме за позиция, която да съответства на евроатлантическата ориентировка на страната ни. Солидарността е извънредно значима ", каза той по повод предложението на Нинова какво да включва декларацията. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР